[ Nyomtatás ]
Mire számíthatsz a fesztiválon?!

A jubileumi rendezvényen tizenhét programhelyszín lesz, idén újra két nagyszínpad működik majd. A négy nap minden korábbinál erősebb kulturális színezetet kap, 220 zenei programmal, illetve további 200 nem zenei programmal, dumaszínházzal, színházzal, közéleti és irodalmi beszélgetésekkel várunk titeket.

A legnépszerűbb hazai előadók mellett vendégünk lesz a The Prodigy, Lukas Graham, Alle Farben, jön számtalan világsláger megalkotója a holland Bingo Players, Debrecenbe érkezik Charlott Boss, azaz Nod One’s Head, illetve a kilencvenes évek legnépszerűbb eurodance párosa a 2 Unlimited is.

Felvonultatjuk a teljes hazai zenei élvonalat a mainstreamtől a feltörekvőkig és az egészen friss produkciókig.

A nagy visszatérő fesztivál kedvenceket - Tankcsapda, Quimby, Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, Brains, Irie Maffia, Vad Fruttik, Paddy and the Rats, Ganxsta Zolee és a Kartel, 30Y- mindenki ismeri, az újakra viszont érdemes az eddiginél is jobban odafigyelni. Idén először csatlakoztunk a Nagy-Szín-Pad kezdeményezéshez, nemcsak a győztesnek, hanem a műsorba került összes zenekarnak lehetőséget adunk. A győztes Lóci Játszik a díjnak köszönhetően nagyszínpadra lép, de a programban ott lesz a Mörk, a Jónás Vera Experiment, a Konyha, a Dope Calypso, a The Qualitons, valamint Petruska és Sena is.

A rendezvényre a zenei felhozatal sokszínűsége jellemző, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus, a világzenei és jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek.

A Campus egyik legszebb helyen lévő színpada a kivilágított Víztorony kertjében található, ahol számos ilyen produkciót láthatunk. Ivan and the Parazol, a Margaret Island, a Middlemist Red, a Fran Palermo, az Esti Kornél, az Elefánt, a Szabó Benedek és a Galaxisok, az egészen fiatalok közül pedig a The Luckies, az Elevator című dallal idén berobbanó Platon Karataev és az indie-folkos Zanzinger is jelen lesz.

A rock-, punk- és metálrajongók számára sem tiltott terület a Nagyerdő. A modern metal hazai legendájának bátran nevezhető, külföldön is számos sikert maga mögött tudó Ektomorf mellett jönnek a hagyományosnak számító szereplők is: Depresszió, Alvin és a Mókusok, Leander Kills, Dalriada, Kalapács, Prosectura. Nem véletlenül egyre népszerűbb az Apey and The Pea, továbbá az AWS, a Nomad, az Uzipov, a Fatal Error, a Dorothy egyaránt az utóbbi években lettek visszatérő vendégeink. Különlegesség, hogy a fesztiválon még a házigazda Debreceni Egyetem rockrajongó rektora is a dobok mögé ül.

Világzenei produkciók is jutnak minden napra: a Parno Graszt, a Bohemian Betyars, a Cimbaliband és a vendégénekesnővel érkező Góbé Zenekar képviseli idén a műfajt. A Csokonai Színház sátrában az esti színdarabokat követően éjféltől a Jazzaj szervezésében lesz improvizatív szabadzenélés.

 

Az ország egyetlen „Okos” fesztiválja

A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem aktív jelenléte miatt is különleges. Idén már a 0. naptól lesz Egyetem Tér a főbejárat közelében a szokott helyen, 2000 négyzetméteren várja a Debreceni Egyetem a fesztiválozókat. Számos izgalmas attrakció és kísérlet mellett lesznek többek között dumaszínházi előadások, „AudMax” beszélgetések (pl. Zacher Gáborral vagy Jakupcsek Gabriellával), valamint sok más műfaj mellett a világzenei előadók (Parno Graszt, Góbé Zenekar, Bordó Sárkány) otthona. Az Egyetem Tér rendezvényhelyszín  igazi “interdiszciplináris” tér: az agrártól az orvosláson át a természet és társadalomtudományokig minden szegmens bemutatkozik.  Első ízben jelenik meg saját programokkal a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, a színpadi műsorban helyet kapott a Kossuth Gyakorló diákjaiból álló zenekar, a Funbasstix, és idén is lesz olyan különleges zenés program, amelyben professzorok csapnak a húrok közé. Nem maradnak el a visszatérő programok, pl. az egészségügyi szűrések, látványos kémiai kísérletek, néprajzi érdekességek. Az Angol-Amerikai Intézet szervezésében idén is bárkiből lehet amerikai focista, de az óriás egyetemi társasjáték sem marad el. A program előkészítésén több mint kétszázan dolgoznak március óta: a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ a Tudományos Igazgatósággal közösen készíti elő a megjelenést, a lebonyolításban hallgatói önkéntesek is részt vesznek a programokat hozó karok, tanszékek és intézetek mellett. Az egyetemi sport is megjelenik a fesztiválon: a Campus Sportfesztivál százakat mozgat meg, kispályás foci, strandröplabda és kosárlabda bajnokságot rendeznek.

Idén először saját programsátrat épít a debreceni Csokonai Színház. A társulat esténként két-két előadást visz színpadra. A programban felhőtlen szórakozást ígérő produkciókat találunk, mint pl. a Szomjas férfiak sört isznak helyettünk, a DeGeneráció című előadás, valamint a Rejtő Jenőt megidéző Szájon lőtt tigris. A színpadon ezen kívül felcsendülnek majd a legkedveltebb opera- és operettslágerek is, csütörtök estére pedig igazi csemegét ígér a kortárs francia zongoraművésznő, Sophie Agnel különleges, improvizatív előadása. Erre rímel a színházsátor éjféli programja is, ahol a budapesti JazzaJ kollektíva szervezésében neves zenészek szabadzenei improvizálására kerül sor. A gyerekeket minden nap Csimota délután várja Kiss Gergely Mátéval, a sátor melletti füves placcon pedig gólyalábakat és mindenféle zsonglőrmutatványt lehet majd kipróbálni. 

A stadion keleti oldalán nem csak a Csokonai Színházat találjuk, de a kápráztatóan hangulatos Magic Forest helyszínt és az azzal egybeépített Civil Falut is. A helyszín egy minipódiumot is magába foglal majd idén, ahol klasszikus kamarazenétől a bárzongoristáig terjed a programkínálat.  

A KULTer.hu idén is a Nagyerdei Víztorony aljában rendezi meg irodalmi programjait felolvasásokkal, beszélgetésekkel. A helyszínen a KönyvSziget – Művésztér csapata is rendez egy-egy beszélgetést többek között olyan vendégekkel, mint Varró Dániel vagy Simon Márton. A Stadion emeleti részén idén is létrehozzuk a Debrecen-Korzót, ahol a városban működő kulturális intézmények mutathatják be magukat. Idén is biztos az Agóra Tudományos Élményközpont, a Debreceni Művelődési Központ, a Méliusz Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet megjelenése. Szintén a fesztivál „emeletén”, a Stadion D szektorának érkezési szintjén rendezi meg izgalmas beszélgetéseit, délutánonként a Debreceni Startup Kerekasztal. Miközben a fesztiválon szintén új színfoltot jelentő Job Streeten a fesztiválozók az ügyben nézhetnek körül, hol lenne érdemes elhelyezkedniük, addig a „Startup Stadion” program keretében az innovációról, saját vállalkozások indításáról és az inkubációról hallhatnak majd sokat. Lesz más érdekesség is, hallhatunk például beszélgetést a Tankcsapda, mint üzleti vállalkozás működéséről és sikereiről. A Startup helyszín éjszakánként Campus Mozivá alakul, ahol az előző évekhez hasonlóan hajnalig játékfilmek és zenés filmek kerülnek a vászonra.

 

A helyszín

 

A stadion nemcsak a koncerthelyszínek miatt ideális helyszín, hanem azért is, mert nincs még egy olyan fesztivál, ahol ennyi kulturált, beltéri mosdó szolgálná a fesztiválozók kényelmét. A stadion mosdóit megnyitják, arra bíztatunk mindenkit, hogy ne féljenek be- és felsétálni a stadionba azokat használni. A Nagyerdei körút Pallagi út felőli oldalán építjük fel a fesztivál főbejáratát, ahol kerékpártároló, csomagmegőrző és helyszíni jegyvásárlási lehetőség is várja a közönséget, valamint az előre megváltott belépők karszalagra váltása is ott történik majd.

[ 2017.07.06 ] [ Feltöltő: diamant23 ]

METALCORE.HU